Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2006

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ

Τις τελευταίες μέρες ένα έντονο οικογενειακό πρόβλημα με απασχολεί. Το μυαλό μου παέι να σπάσει και καμία λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η στάση της αδερφής μου σε ορισμένα θέματα πολιτικού προσανατολισμού με προβληματίζει ιδιαίτερα.

Τις προάλλες μου είπε πως βγήκε για καφέ στην Όλγας (στέκι κομμουνιστών της Πάτρας). Σκέφτηκα μικρή είναι δεν γνωρίζει, θα μάθει. Την ενημέρωσα μάλιστα περί τίνος πρόκειται η πλατεία Βασιλίσσης Όλγας και ευγενικά την προέτρεψα να μην ξαναπάει, αν φυσικά δεν θέλει να χάσει τα μαλλιά της. Αφού πέρασαν περίπου τρεις με πέντε μέρες και το συμβάν είχε ξεχαστεί, μου ρώτησε προκλητικά αν έχω πάρει ποτέ τον ριζοσπάστη. Πάλι ευγενικότατα της απάντησα πως προτιμούσα άλλα χαρτιά υγείας πιο απαλά και ας ήταν πιο ακριβά. Τότε όμως ήρθε το δεύτερο σοκ! Μου λέει εννοώ αν ποτέ διάβασες ποτέ ριζοσπάστη. Προσπάθησα να συγκρατήσω την οργή μου, όχι δεν έχω διαβάσει, δεν τον θεωρώ και τόσο αντικειμενικό μάλλον χάσιμο χρόνου. Τότε με το πλεόν ειρωνικό βλέμα του κόσμου μου πετά την φράση το περίμενα Για άλλη μια φορά έδωσα τόπο στην οργή.Είναι αδερφή μου σκέφτηκα κάνε υπομονή. Αλλά πόσο υπομονή μπορεί κανείς να κάνει όταν καπάκι την επόμενη μέρα έρχεται και μου ανακοινώνει με ανά χείρας τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη πως το επόμενο Σάββατο θα πάει στο ρεμπετάδικο Ζαϊρα γνωστό επίσης στέκι αριστεριστών.Το ομολογώ κατέρευσα. Η αδερφή μου, το ίδιο μου το αίμα μεταλλάσεται σε homo communis.

Κάθισα και αναλογίστηκα την μέχρι τώρα της πορεία, ίσως ήταν προφανές ότι θα ακολουθούσε έναν τέτοιο δρόμο. Δεν είχε δείξει ουδέποτε ένα σημάδι αντικομφορμισμού και άρνησης της κρατικής επιβολής ο συντηρητισμός είχε ριζώσει για τα καλά μέσα της. Όσο ήταν στο σχολείο αρίστευε πάντα, ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 19.5, το ίδιο και στις εξωσχολικές της δραστηριότητες αγγλικά, γαλλικά, ιπασία, πιάνο, χορό. Σεξουαλικά δεν πειραματίστηκε με το ίδο φύλλο, όπως η κόρη της κυρά Τασούλας της μανάβενας, η Νίκη , που σε τρεις μήνες παντρεύεται την Claudia μια ψηλόλιγνη κοπέλα από την Γερμανία στην Ολλανδία. Η δική μου αδερφή τίποτα. Μια στάλα χαράς δεν μου έδωσε ποτέ, να υπερηφανευώ για το ανεξάρτητο και αδέσμευτο πνέυμα της. Όχι ποτέ! Μόνο άκολουθούσε το κυρίαρχο ρεύμα, τον επιβαλόμενο συντηρητισμό. Οπότε εκεί στα 19 της ακολούθησε για άλλη μια φορά το ρεύμα, την επαίσχυντη αριστερη ιδεολογία και δυστυχώς στην χειρότερη της μορφή έτσι όπως εκφράζεται από το ΚΚΕ.

Δεν γνωρίζω πως πρέπει να αντιδράσω. Ίσως οφείλω να ενημερώσω τους γονείς μου, αλλά η μάνα μου στο άκουσμα και μόνο της λέξης αριστερά θα πέσει κάτω στο πάτωμα και θα πλαντάξει από το κλάμα. Δεν μπορώ να της το κάνω, αρκετή πίκρα έχει λόγω της ήδη ακραίας συμβατικότητας της αδαρφής μου. Ο δε πατέρας, δεν θα κατορθώσει να το πιστέψει. Το παιδί του, η αγαπημένη του κόρη να ακολουθεί την κόκκινη στρατιά; Θα παρατήσει την Νέα Υόρκη θα περιμένει να πάρει το πρώτο αεροπλάνο που θα βρει (αυτό είναι το κακό με το να μην έχεις learjet) για Αθήνα για να αντιμετωπίσει από κοντά το πρόβλημα.

Λένε πως τους ανθρώπους τους αγαπάς για αυτό που είναι και δεν προσπαθείς να τους αλλάξεις. Σίγουρα. Αλλά αν είναι άρρωστοι;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γίνε και συ αριστερός , συχνάζουν κάτι καλά πιπίνια και σ' αυτούς .
θα επανέλθω με επρισσότερες υποδείξεις

Klearchos είπε...

Θυμήθηκα το πολύ παλιό ανέκδοτο: "Γιατί ο ριζοσπάστης είναι πιο ακριβός από την правда; - Γιατί χρεώνουν τα μεταφραστικά!!"
Παρένθεση: η μία πλευρά της πλατείας Όλγας είναι στέκι αριστερών... Για τις άλλες τρεις δεν θα το έλεγα...
Μου θύμησες και τα φοιτητικά μου... Πλατεία Όλγας... LASER (το μαγαζί του Νικολετάτου)....

Ανώνυμος είπε...

Πιπίνια στην ΚΝΕ;
Άλλαξαν οι καιροί....

Klearchos είπε...

Πάντως το profile ταιριάζει: "Πρώτοι στο σχολείο - πρώτοι στον αγώνα"

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα μειονεκτήματα έχει φίλε μου η Δημοκρατία. Δεν φτάνει που σκίζεσαι να τους την διδάξεις, αυτοί την χρησιμοποιούν κιόλας... Αίσχος!!

Unknown είπε...

Τι να σου πω βρε άναρκιστ...κουράγιο!! Χρειάστηκε να διαβάζω Ριζοσπάστη -για μια εργασία μου- κάθε μέρα, επί δύο ολόκληρους μήνες...θα μου μείνουν αξέχαστοι.

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα σου γνωρίσει και τον γαμπρό σου, πιθανόν βαθμού "Αρχικνίτη" με μεταπτυχιακές σπουδές στη ΜΟΣΧΑ χρηματοδοτημένες από την τοπική ΚΚΕ Πάτρας.......
Κουράγιο ! Κράτα γερά ! και στις καλύτερες οικογένειες συμβαίνει !

Roark είπε...

O κνιτισμός είναι σαν την ιλαρά και τις άλλες παιδικές αρρώστειες. Όσο μικρότερος την περάσεις, τόσο το καλύτερο. Θα μπορούσες να την εμβολιάσεις βέβαια για το αποφύγεις αλλά βλέπω τώρα είναι αργά. Εκδηλώνει σαφέστατα τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση να τον σταματήσεις ακόμα και τώρα με ισχυρές δόσεις διαβάσματος (προτείνω Ayn Rand μεσημέρι βράδυ, μετά το φαγητό), αλλά δεν είναι σίγουρο. Η αρρώστεια μάλλον θα κάνει τον κύκλο της.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, anarchist! Δε θα το πιστέψεις! Είμαστε στην ίδια περίπτωση ΑΚΡΙΒΩΣ!! Μόνο που εμένα περνά μια πιο ελαφριά παραλλαγή της ασθένειας, τον ΕΑΑΚισμό. Ενημέρωσέ μας σχετικά για πιθανή ανάρρωση ή υποτροπιασμό της ασθενούς, ώστε να ξέρω τι με περιμένει.

@roark: Νομίζω το πρώτο τμήμα της ΄Φαντασιακής Θέσμισης της Κοινωνίας΄ θα ήταν καλύτερη λύση. Πλήρης αποδόμηση του μαρξισμού!