Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Τίς Πταίει

Η πλειονότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τελεί υπό κατάληψη για τους γνωστούς λόγους , αναθεώρηση του άρθρου 16 και νόμος πλαίσιο. Το αν είναι σωστές οι μεταρρυθμίσεις το άν είναι όντως μεταρρυθμίσεις ή όχι, ποιο είναι το πρόβλημα στα πανεπιστήμια σήμερα και πως θα λυθεί, δεν με αφορά. Δεν με αφορά καθόλου σε σχέση με τη φασιστική επικρατούσα νοοτροπία της κατάληψης.

Η κατάληψη για μένα είναι φασιστική όσο ακραίο δυστυχώς αν ακούγεται από κάποιους γιατί μου στερεί το δικαίωμά μου να μορφωθώ. Τόσο απλά. Ακόμα κ΄ αν πανίσχυρες πλειοψηφίες αποφασίζουν πως πρέπει να γίνει κατάληψη, αδιαφορώ. Η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία δεν μπορεί να εμποδίσει την μειοψηφία να εξασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της.

Όμως ποιός φταίει για όλη αυτή την κατάντια; Η απάντηση έρχεται εύκολα να δωθεί. Φταίνε οι καταληψίες. Στην περίπτωση όμως των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης δεν το φέρουν οι καταληψίες αλλά οι κοιμήσηδες. Οι καταληψίες στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσοι πολλοί, απλά είναι καλά οργανωμένοι και συσπειρωμένοι. Πιο πολλοί είναι οι κοιμήσηδες, οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, τα παιδιά του μπαμπά. Η κατάληψη τους βολεύει, γιατί πολύ απλά εν καιρώ κατάληψης κάνουν ότι ακριβώς και όλον τον υπόλοιπο, κάθονται! Αλλά με μία καλή δικαιολογία.. Άσε ρε μπαμπά οι μαλάκες κάνουν κατάληψη και δεν μπορώ να κάνω μάθημα. Παπάρια, ψέμματα, ψέμματα στον ίδιο τους τον εαυτό.

Βέβαια ο άνθρωπος δημιούργημα του Θεού είναι και όπως όλα τα δημιουργήματα του Θεού επιζητούν την ισορροπία και η ισορροπία βρίσκεται στην κατάσταση της ελάχιστης ενέργειας. Απλά ο άνθρωπος είναι ύπαρξη λοιπόν της ήσσονος προσπάθειας.

Τίς πταίει; Όλοι εμείς φταίμε που αφήσαμε τα ρεμάλια του κάθε τμήματος να εκφράζουν τη θέση του φοιτητικού συλλόγου και να το εκπροσωπούν. Ο κάθε άσχετος ψοφοδεής φοιτητάκος που ζει με τα λεφτά του μπαμπά αποφάσισε να κάνει την επανάστασή του και την πληρώνουν οι άλλοι. Το παιδί αγωνίζεται, δεν έχει καιρό να μελετήσει και να σπουδάσει, έχει όμως καιρό για να αγωνιστεί για να εκφέρει άποψη για θέματα όπως το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, για την ειδίκευση, για τα μεταπτυχιακά, για τα δικαιώματα του κλάδου, για την έρευνα, για την αναθεώρηση του 16, για το νόμο πλαίσιο, άσχετα αν δεν έχει ανοίξει ποτέ του βιβλίο, άσχετα αν έχει πατήσει παρά ελάχιστες φορές σε εκείνο το άγνωστο σκοτεινό μέρος που λέγεται αμφιθέατρο, άσχετα αν έχει ασχοληθεί ποτέ του με ερευνητική εργασία, άσχετα αν όσα μαθήματα τα έχει περάσει με την αντιγραφή και πλείστες όσες άλλες τεχνικές.

Δεν μου φταίνε τόσο οι καταληψίες, αυτοί είναι συνεπείς τουλάχιστον στην φασιστική τους νοοτροπία, την ολοκληρωτική τους ιδεολογία. Οι κοιμήσηδες μου φταίνε που ο κόσμος γύρω τους χάνεται αλλά αυτοί απτόητοι συνεχίζουν τον ύπνο τους. Σσσσς, θα τους ξυπνήσουμε.

5 σχόλια:

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Φταίει η ασπόνδυλη πολιτική ηγεσία που δεν έχει τα κότσια να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, μεταξύ των οποίων και οι απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές, αυταρχικές, και βλακώδεις καταλήψεις.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει. Συμφωνώ μαζί σου. Πόσες φορές προσπάθησα να πείσω κάποιον να έρθει στη συνέλευση, αλλά δεν τα κατάφερα. Αφού τα παιδιά τα έχουν. Τα έχει ο μπαμπάς δηλαδή και θα τα δώσει για ένα χρόνο ακόμα. Εμένα κοντεύει να με πιάσει κατάθλιψη.
Στη σχολή μας τώρα. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 200 άτομα. Αν βάλεις 200Χ5=1000. Εγώ σου λέω 800 αν βγάλεις μεταγραφές κλπ. Βάλε και αυτούς που είναι στο πτυχίο. Περισσότερους από 1000 φοιτητές έχει η σχολή. Πως γίνεται να αποφασίζουν κάθε φορά στις συνελεύσεις λιγότερα από 150 άτομα; Αν αθροίσεις όλους τους ψήφους τόσο βγαίνει. Ούτε το 15% των φοιτητών!!!

Kefth είπε...

1

Anarchist είπε...

κύριε Λαζαρίδη, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας. Αλλά όταν έγραφα το άρθρο σκεφτόμουν την συνηθισμένη έκφραση του ωχαδερφισμού και τι μπορώ να κάνω εγώ που κυριαρχεί ανάμεσα στους φοιτητές. Ναι η κυβέρνηση φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης όμως μεγάλη είναι και η ευθύνη των φοιτητών που της ανέχονται.

anonymous συνάδελφε είναι πολυσυζητημένο το κατά πόσο δημοκρατικές είναι πλέον αυτές οι συνελεύσεις όταν ούτε το 15% των φοιτητών του τμήματατος δεν λαμβάνει μέρος. Για εμένα δεν είναι. Θα έπρεπε απλά να τίθεται θέμα απαρτίας κάθε φορά και η συνέλευση αν δεν έχει επαρκή αριθμό να μην γίνεται. Δυστυχώς όμως, συνελεύσεις γίνονται και με 90 ακόμη και με 80 άτομα.

Anarchist είπε...

Πλέον σε έχω υπόψιν μου συνάδελφε!