Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2007

Προσφορά Γνώσης από το M.I.T.


Οι τρισκατάρατοι αμερικανοί καπιταλιστές έχουν αλώσει προ πολλού τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και επέτρεψαν άκουσον άκουσον την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστήμίων. Ένα από αυτά τα επονείδιστα πανεπιστήμια είναι και το χαμηλοτάτου επιπέδου MIT. Τί σκέφτηκαν οι κερδοδιψείς πανεπιστημιακές αρχές του ΜΙΤ τα τελευταία χρόνια; Κάτι το ανεξήγητο, το παράλογο κάτι που δεν το χωρά κομμουνιστή νους. Η πλειονότητα των μαθημάτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο βρίσκεται στο διαδίκτυο ελεύθερα. Τι σημαίνει αυτό; Οι σημειώσεις, οι ασκήσεις, τα θέματα εξετάσεων, διάφορα μικρά handbooks, παρουσιάσεις διαλέξεων, video μαθημάτων κ΄ πολλά άλλα μπορεί να τα κατεβάσει ο οποιοσδήποτε. Ναι ο οποιοσδήποτε ακόμα και τα μέλη της ΚΝΕ! Το υλικό άφθονο και αξίζει μια περιήγηση μόνο και μόνο για να παρατηρήσει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο δομείται το μάθημα, πόσο σύγχρονα και διεπιστημονικού ενδιαφέροντος πεδία μελέτης υπάρχουν (χαρακτηριστικό το Information and Entropy) αλλά και για να γίνουν συγκρίσεις με αυτά που διδασκόμαστε εμείς και με το πως τα διδασκόμαστε, αν τα διδασκόμαστε.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν φαντάζεσαι πόσο χρήσιμο μου είναι αυτό!

Anarchist είπε...

zoi20

Επιτέλους το blog μου αποκτά και μια επιπλεόν διάσταση, αυτή της κοινωνικής προσφοράς! :)

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά, το δικό μου μπλογκ είναι εντελώς εγωκεντρικό κ χωρίς καμία προσφορά στο κοινό:)

Anarchist είπε...

Δεν ξέρω αν το blog σου είναι εγωκεντρικό, αλλά προσφορά στο κοινό έχει. Γιατί είναι απλά υπέροχο!

Φανή είπε...

παρ'ολο που δεν ειμαι φοιτητρια, ξερω τι γινεται στις σχολες μας..
να φανταστω πως αν η πολυαγαπημενη μου Υπουργος Παιδειας, ηξερε για την υπαρξη του συγκεκριμενου πανεπιστημιου και της χρησης του, θα μας το παρουσιαζε ως ενα απο τα σχεδια που εχει για τα δικα μας επερχομενα ιδιωτικα πανεπιστημια..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέφτεσαι να το κάνουν οι καθηγητές στο ΑΠΘ και να χάσουν τα φωτοτυπάδικα τα λεφτά τους; Δεν ξέρω για μίζες πυο ακούγονται, αλλά σίγουρα πολλοί θα πεινάσουν και πολλοί γονείς θα χαρούν που θα γλιτώσουν ένα σεβαστό ποσό κάθε εξεταστική (6 κατά ΜΟ το κάθε μάθημα συν ό,τι άλλο απαιτήσει ο δεσπότης, ο αυθέντης του πανεπιστημίου).

Anarchist είπε...

@Fani

Παρόλο που είμαι φοιτητής δεν ξέρω τι γίνεται στις σχολές μας.Μιλάμε για μεγάλο μπάχαλο!!! Σου εύχομαι να μην το γνωρίσεις ποτέ. :)


@ο δείμος του πολίτη

Κάνουν οι καθηγητές, και μάλιστα του ΑΠΘ, τέτοια πράγματα;
Απίστευτο!
Και εδώ στην Πάτρα τα ίδια γίνονται αλλά ευτυχώς όχι ακόμα σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Φανή είπε...

οτι θα ζησω μπαχαλο ειναι σιγουρο, απλα με τα ωραια της Υπουργου, θα ειναι καλα τυλιγμενο με ωραιες κορδελιτσες και... με τη σφραγιδα ιδιωτη..

Bomber Man είπε...

Ειδικά οι ΕΑΑΚίτες θα δυσκολευτούν ακόμα περισσοτερο να το πιστέψουν

logikos είπε...

Γεια σου συνάδελφε. Καλές οι αμπελοφιλοσοφίες και το Μ.Ι.Τ., αλλά την Τρίτη όλοι στη συνέλευση μπας και σώσουμε τη χρονιά. Τουλάχιστον να ξυπνήσουμε τους κοιμισμένους. Διαφορετικά καλό καλοκαίρι από τώρα. Πες και σε όσους μπορείς.

Anarchist είπε...

Συνάδελφε,

στις τελευταίες 5 συνελεύσεις, ακόμα και σε αυτές που αυτοί που ψήφιζαν κατά της κατάληψης ήταν τρεις χωρίς τον κούκο, ήμουν εκεί.

Ελπίζω πως στη στη συνέλευση της Τρίτης η σχολή θα ανοίξει έιτε γιατί θα σπάσει η κατάληψη είτε γιατί η ΕΑΑΚ θα σταματήσει λόγω Πάσχα.

Το πρόβλημα είναι πλέον τί θα γίνει μετά το Πάσχα. Κάτι ακούστηκε για νέες μορφές κινητοποιήσεων, αλλά με τον Αντίλογο στη σχολή μας ποτέ δεν ξέρεις!

Τα λέμε στη συνέλευση συνάδελφε!

Bomber Man είπε...

36 κι ο κούκος κιαυτή τη φορά. Έχω περάσει κι εγώ από το τριπάκι φώναξε όσους μπορείς, αλλά κανείς δεν θα έρθει αν δεν συνειδητοποιήσει από μόνος του το τι θα πεί κατάληψη. Πέρασα σήμερα απο το τμήμα της Θεατρολογίας. Δεν έχετε φανταστεί τι σημαίνει βανδαλισμός, θα σηκώσω αργότερα φωτογραφίες. Όλες οι άιθουσες με Η/Υ έχουν κλαπεί και είναι με σπασμένες πόρτες. Τραγικό. Τα λέμε και την άλλη τρίτη, αν και δεν είναι σίγουρο αυτή τη φορά, μπορεί να λείπω για Πάσχα. Ελπίζω η διακοπή για το Πάσχα να είναι σωτήρια.

Anarchist είπε...

Από συζήτηση που είχα με Εαακίτη της σχολής μας κατάλβα ότι αυτοί και μετά το Πάσχα τα ίδια θέλουν να κάνουν. Το κλίμα όμως είναι ήδη αρνητικό απένατνί τους και μετά τις διακοπές θα γίνει ακόμα πιο αρνητικό.

To μείζον θέμα της εξεταστικής παραμένει μετέωρο. Έχουν ακουστεί οι πιο τρελές εκδοχές μέχρι και τριπλή Σεπτεμβρίου.

Οψόμεθα!

logikos είπε...

Έτσι είναι φίλε Anarchist. Και μετά το Πάσχα, τα ΕΑΑΚ θέλουν να συνεχίσουν. Τους παρακολουθώ στο indymedia και ακριβώς αυτά λένε. Και να φανταστείς πως αυτή την εβδομάδα είχαν νέες απώλειες, πολλές σχολές άνοιξαν, η ΠΟΣΔΕΠ σταματάει τις απεργίες κατά πάσα πιθανότητα και η ΠΚΣ σε πολλές σχολές αλλάζει στάση και ζητάει πλέον ανοιχτές σχολές και συνέχιση με άλλες μορφές αγώνα. Η δικιά μας ΠΚΣ τι θα κάνει; Ο Αντίλογος πάντως είναι ικανός και 50 σχολές να μείνουν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, να συνεχίζει για να ρίξει τον νόμο. Αν συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, τότε ούτε για τριπλή εξεταστική το βλέπω.

Anarchist είπε...

H δική μας ΠΚΣ σκοτώνεται από το πρωί μέχρι το β΄ραδυ με τον Αντίλογο, αλλά όταν είναι να ψηφίσουμε τα κάνουν πλακάκια και μας γαμάν το τμήμα!

Ανώνυμος είπε...

Ισως σε ενδιαφέρει να ρίξεις μια ματία εδώ: http://www.swiss.ai.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Τα video είναι του 1981 και το μάθημα είναι πρώτου εξαμήνου. Αν και προγραμματίζω χρόνια θεωρώ τον ευατό μου οτι κατι κατάλαβε απο το τι εστι προγραμματισμός μετα που τα είδα αρκετες φορές.

Αν δε προσέξεις θα δείς οτι κάθε φοιτητής είχε πλήρες πακέτο σημειώσεων και βιβλια. Για την εποχή δε τα μέσα διδασκαλίας ήταν εξαιρετικά.

Οι σημειώσεις δε κάθε μαθήματος στο OCW είναι σε δικό μας μεταπτιχιακό επίπεδο (και βάλε).

Αλλά το MIT (μαζί με καμια ντουζίνα άλλα πανεπιστήμια) είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην αμερική πάσχει πολύ. Το ίδιο και σε πολλά πανεπιστήμια. Απλά η αμερική είναι μια πολύ μεγάλη χώρα.

Και αυτό που εδώ πολύς κόσμος δεν θέλει να δεί είναι οτι το ΜΙΤ χρηματοδοτείτε απο το αμερικάνικο δημόσιο.

Να τα επισημάνουμε αυτά για να μην θεωρηθεί οτι κάνεις προπαγάνδα υπερ ιδιωτικής εκπαίδευσης...

Anarchist είπε...

Thanks για το link!!!

θα το μελετήσω ιδιαιτέρως.

anonymous said

Να τα επισημάνουμε αυτά για να μην θεωρηθεί οτι κάνεις προπαγάνδα υπερ ιδιωτικής εκπαίδευσης...


μπα δεν παρεξηγούμαι για προπαγάνδα απ'ότι θα είδες το σατιρικό στοιχείο ενέχει σε κάθε post μου.