Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007

Ο κλασσικός ο μέσος ο έλληνας

Τι είναι αυτός ο περιβόητος μέσος έλληνας που κάθε κόμμα προσπαθεί να τον κερδίσει, κάθε εταιρεία προσπαθεί να του πουλήσει το προϊόν της, κάθε δημοσκόπηση προσπαθεί να αποτυπώσει το τι σκέφτεται, τί σεξουαλικές προτιμήσεις έχει, ποιες οι καταναλωτικές του συνήθειες κτλ. Ο μέσος έλληνας για εμένα είναι λίγο αντιφατικός γιατί :

Ο μέσος έλληνας είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά φοράει τα ωραία αθλητικά του παπούτσια made in Taiwan, χαίρεται την οθόνη πλάσματος Sony, δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του χωρίς το 3G Nokia κινητό του, έχει πάντα κρεμασμένο στο λαιμό του ένα nano i- Pod, τα γυλιά ηλίου του είναι κατά προτίμηση ιταλικά, και άμα λάχει ψωνίζει τίποτα και από κινέζικα μαγαζιά αλλά όχι προς Θεού δεν είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης.

Ο μέσος έλληνας είναι σαφώς αντιαμερικανός, αλλά έχει δει από δύο έως και τρεις φορές “Τα φιλαράκια” στο Star, δεν χάνει blockbuster για blockbuster στο cinema, τρώει ότι μαλακία υπάρχει σε hamburger, έχει κάνει τα clubs το δεύτερο του σπίτι, παίζει Nintedo και pc games από το πρωί ως το βράδυ, ενώ με την πρώτη ευκαιρία χάνεται στο Μall στην Αθήνα να αγοράσει το κάτι τις ίσα ίσα να ανέβει κάπως ψυχολογικά (βλ. shopping therapy).

Ο μέσος έλληνας είναι πάμφτωχος, αλλά κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ είναι στα μπουζούκια, αλλάζει κάθε τρεις και λιγάκι πανάκριβα κινητά μόνο για τη μόστρα, φοράει ρούχα μόνο της μοδός (μην τον παρεξηγήσουν βέβαια), κοιτάζει το αυτοκίνητό του να είναι φτιαγμένο του κερατά δηλαδή να έχει όλα αυτά τα απαραίτητα όπως φιμέ τζάμια, ζαντολάστιχα, αεροτομές, φρυδάκια, προβολείς νταλίκας για να τυφλώνεται ο απέναντι οδηγός, ότι καγκουριά υπάρχει με άλλα λόγια, πηγαίνει για καφέ 99 (έ όχι και εκατό) φορές την εβδομάδα για καφέ αλλά πάντα είναι busy.

Ο μέσος έλληνας έρχεται κατευθείαν από την αρχαιά Ελλάδα με μια στάση στο Βυζάντιο, αλλά το λεξιλόγιο του αποτελείται από μόνο 1000 λέξεις εκ των οποίων είναι 500 είναι παράγωγες του μαλάκας, τρεις γλύπτες της αρχαιότητας δεν ξέρει, είναι βέβαιος ότι τον Παρθενώνα τον έκτισαν εξωγήινοι, η τελευταία φορά που επισκέφθηκε μουσείο ήταν όταν πήγαινε στην 6η δημοτικού, δεν παραδέχεται με τίποτα ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι την ξεφλούδιζαν την μπανάνα, είναι βέβαιος πως η μετάβαση από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο έγινε εν μία νυκτί και αναίμακτα δηλαδή η Υπατία σκοτώθηκε από μόνη της.

Ο έλληνας δεν είναι ρατσιστής, αλλά είναι λίγος ξενοφοβικός όσο παταεί ο ελέφαντας, δεν θέλει να βλέπει αλβανό μπροστά του, μονάχα όταν τον εκμεταλλεύεται, θεωρεί την Ελλάδα την καλύτερη χώρα στον κόσμο, πιστεύει πως ο έλληνας είναι ο γαμίκουλας του σύμπαντος, νομίζει ότι όλες οι άλλες χώρες έχουν συνωμοτήσει εναντίον της Ελλάδας παρότι η Ελλάδα έδωσε τα φώτα της σε όλο τον κόσμο, για αυτόν οι γερμανοί είναι πειθαρχημένα ηλίθια στρατιωτάκια, οι άγγλοι πούστρες, οι Ολλανδοί πρεζάκια, οι γάλλοι βρωμιάρηδες και οι βέλγοι παιδεραστές.

Ο μέσος έλληνας αντέχει τα σχολεία των παιδιών του να είναι μπουρδέλα, αντέχει η γυναίκα του να τον έχει χεσμένο, αντέχει να περιμένει 60 ώρες το λεωφορείο στην στάση, αντέχει το νέφος, αντέχει τα καυσαέρια, αντέχει να βλέπει παντού γύρω του πεταμένα σκουπίδια, αντέχει αυτοί που τον κυβερνούν να είναι δια της ψωλής τον χαβαλέ, ΑΛΛΑ όχι να αδικήσουν την αγαπημένη του ομάδα ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙ!


Η φράση μέσος έλληνας στερείται νόηματος. Ο έλληνας όπως και ο αμερικάνος, όπως και ο κουβανός, όπως και ο τούρκος δεν είναι μια στατιστική διακύμανση για να υπάρχει μέση τιμή, διασπορά και απόκλιση. Επιπλέον δεν έχει νόημα γιατί είναι σχήμα οξύμωρο να λέμε ο μέσος έλληνας. Ο έλληνας ή κατά άλλους ο νεοέλληνας ουδεμία σχέση έχει με την αριστοτελική μεσότητα όπου εκεί βρίσκεται το ιδεατό. Για παράδειγμα στη μέση της δειλίας και του θράσους βρίσκεται το θάρρος, που είναι το ιδανικό για τον άνθρωπο. Αλλά ο νεοέλληνας απέχει κατά πολύ από αυτό.Απέχει από το μέτρο απέχει από το μέσο. Ο νεοέλληνας είναι απλά μια ακραία μετριότητα.

10 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι μόνο στερείται νοήματος, αλλά στερείται και λογικής. Ποιος μπορεί να εκφράσει τον μέσο Έλληνα, όταν ούτε στο ζευγάρι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων; Ο Μέσος Όρος και στα μαθηματικά ακόμα είναι ένας συμβιβασμός τεχνητός, όμως.

Ραψωδία είπε...

Αλίμονο, πόσο δίκιο έχεις :(
Χμ, σε κάνω tag (τελικά αποφάσισα να μπω κι εγώ στον κύκλο των παιχνιδιών αυτών, έχουν ενδιαφέρον. Θα κάνω και το δικό σου, αυτό με τα 5 πράγματα για τον εαυτό μου, αλλά σε λίγο γιατί με πρόλαβαν στο άλλο βλογ μου). Πέντε πράγματα που φοβάσαι :)

Jason είπε...

Πολύ καλό post και έχεις δίκιο στα περισσότερα.

Συμφωνώ ότι "ο νεοέλληνας ουδεμία σχέση έχει με την αριστοτελική μεσότητα όπου εκεί βρίσκεται το ιδεατό.".
Δε συμφωνώ απολύτως με το ότι "Η φράση μέσος έλληνας στερείται νόηματος", γιατί νομίζω ότι όταν έχουμε να κάνουμε ένα πληθυσμό, μπορούμε να τον μελετήσουμε ως προς κάποια στατιστικά στοιχεία. Μπορούμε να πούμε ότι ο μέσος Έλληνας έχει 1,70 m ύψος ή 78 κιλά. Τώρα ίσως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος του μέσου Έλληνα, τι ψάχνει από τη ζωή του και πώς θέλει την κοινωνία του, και όμως μία έρευνα και μία στατιστική προσέγγιση δεν παύει να είναι χρήσιμη για αυτούς που έχουν κάποιο λόγο να ασχολούνται.

Anarchist είπε...

δείμε (έτσι είναι άραγε η κλητική προσφώνηση;) του πολίτη

Κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τον μέσο έλληνα ούτε ο ίδιος ο μέσος έλληνας. :)
Τα χάλια των ζευγαριών τα διαβασα και στο ποστ σου για τα διαζύγια


Ραψωδία

έρχονται και τα 5 πράγματα που φοβάμαι!!! Αν και είμαι γενικά ατρόμητος ...


Jason

Ότι έχει να κάνει με ποσοτικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεις ύψος, βάρος κτλ σίγουρα και μπορούν να μελετηθούν με την στατιστική και συνεπώς έχει νόημα ο μέσος έλληνας. Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο μέσος έλληνας είναι κάτι που ουσιαστικά δεν υπάρχει είναι μία τάση που μας δίνει παρ'όλα αυτά μια καλή εικόνα της κοινωνίας.

Στο ποστ μου δεν έκανα τόσο λόγο για ποσοτικά χαρακτηριστικά όσο για ποιοτικά. Και στα ποιοτικά στατιστική δύσκολα χωρά.

Τέλος ένα γνωστό ανέκδοτο για την στατιστική:

Υπάρχουν τεσσάρων ειδών ψέματα, τα μικρά καθημερινά ψέματα, τα σοβορά ψέματα, τα τεράστια ψέματα και η στατιστική.

Urfurslaag είπε...

:)

3 parties a day είπε...

Ακραία μετριότητα, ή ασύλληπτος μπούρδας;
Απολαυστικό ποστ!

Yellow Kid είπε...

Επιτέλους! Ο Μέσος Ελληνας βρήκε επτιτέλους το blog που του αξίζει!
Συνέχισε να τους τα χώνεις!

Anarchist είπε...

3 parties a day και Urfurslaag

thanks !!!

Yellow Kid

O μέσος έλληνας βρήκε το μέσο blog που του μεσο - αξίζει γραμμένο από ένα μέσο έλληνα blogger

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου κοντοχωριανέ!
Είστε μέγιστος κάφρος πάντων των Ρωσιών και ούλης της Αχαΐοήλιδος, υποκλίνομαι εις το μεγαλείον υμών και σας διασυνδέω με τους, λίγους, περαστικούς της σελίδος εμού!
Εύγε!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Egrapses;-)H katanagkastikh poreia gynaikwn pou den ton afora otan pairnei vizita, oti ka8etai kai xlapakiazei ena swro kreata kai meta sxoliazei to xi psi kwlo pou eide kai to bgazei xontro an einai ligo pio piasarikos, sou th leei an kineisai me "pezo dyo " kai podhlato...Kai o katalagos den exei teleiwmo...