Ακολουθεί ελαφρά δόση αμπελοφιλοσοφίας με δύο πρέζες παραδοξότητας που σερβίρεται με κρύα μαθηματική λογική παπαροπασπαλισμένη .
Συνεπώς μην πάρετε στα σοβαρά τα ακόλουθα!!!
1
Το θεώρημα της μη πληρότητας του Gödel
και η ύπαρξη του Θεού
και η ύπαρξη του Θεού
1
Gödel's first incompleteness theorem
For any consistent formal theory that proves basic arithmetical truths, it is possible to construct an arithmetical statement that is true but not provable in the theory. That is, any theory capable of expressing elementary arithmetic cannot be both consistent and complete.
α
Είτε το θέλουμε είτε όχι εμείς οι άνθρωποι λειτουργούμε βάση ενός συνόλου αρχών και αξιών. Το πως σχηματίστηκαν και γιατί είναι επί του παρόντος αδιάφορο. Το σύνολο αυτό διαφέρει κατά τόπους και χρόνους, πχ η επιβολή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη πριν από 100 χρόνια.
Το πιο λογικά δομημένο σύνολο αρχών, αναμφισβήτητα είναι αυτό των μαθηματικών. Για να λειτουργήσει όμως απαιτείται η ύπαρξη αξιωμάτων, δηλαδή προτάσεων που δεν αποδεικνύονται αλλά δέχονται εξ’αρχής ως αληθινά.
Στο δικό μας σύνολο αρχών το αξίωμα για τους πιστεύοντες εις την ύπαρξη ανώτερου όντος είναι ο Θεός ή καλυτερα ο Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος (Μ.Α.Τ.Σ.).Για όσους πάλι δεν πιστεύουν το αξίωμα είναι η ανυπαρξία του Μ.Α.Τ.Σ.
Τέλος υπάρχουν και οι αγνωστικιστές οι οποίοι πιστεύουν πως δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουν την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού. Στην προκειμένη περίπτωση στο σύνολο αρχών του αγνωστικιστή σύμφωνα με τον Gödel η ύπαρξη είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αποδειχθεί. Απλά ισχύει.