Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2007

Σχόλιο για την G700

Είμαστε η αδικημένη γενιά του ‘60
δίχως κατοχή και πείνα χωρίς ρετσίνα.

Η γενιά μου δεν είναι η γενιά του Πολυτεχνείου, ούτε η γενιά του ’60. Είναι η γενιά του playstation και του internet ή μήπως είναι η γενιά των 700 euros;

Έτυχε να διαβάσω το άρθρο « Ξεσηκώνεται η γενιά των 700€ » των των δημοσιογράφων της εφημερίδας Το Έθνος Στ. Βογιατζάκη και Γ. Φώσκολου, στο οποίο γινόταν και αναφορά στο σχετικό blog.

Συγκεκριμένα γράφουν στο άρθρο τους:

Είναι νέοι, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή καριέρα στην αγορά εργασίας. Και όμως αμείβονται μόνο με 700 ευρώ...

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να σχολιάσω ότι υπάρχουν πολλοί νέοι με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα πλέον στις μέρες μας. Θα μείνω στα τρία τυπικά επαγγέλματα που πιστεύεται ότι εξασφαλίζουν οικονομική άνεση. Ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Πριν μια εικοσαετία ίσως να ήταν ακόμα έτσι τα πράγματα αλλά στην εποχή μας βρωμάει ο κόσμος από μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς. Ο πρώτος μισθός ενός απόφοιτου της νομικής που πάει να δουλεψει σε ένα δικηγορικό γραφείο για την πρακτική του, ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 450 euros. Λογικό όμως δεν είναι όταν η προσφορά είναι τεράστια; Από γνωστούς μου μηχανικούς, κυρίως πολιτικούς, μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους, παρατηρώ πως η πρώτη τους εργασία συνήθως είναι σε εργοτάξιο και ο μισθός τους φτάνει 1000 euros .Όσο για τους γιατρούς μέχρι να αρχίσουν να εργάζονται έχει περάσει η μισή τους ζωή, λόγω της τεράστιας αναμονής για ειδικότητα. Σε ένα πρώτο επίπεδο λοιπόν φαίνεται πως η τεράστια προσφορά στις ημέρες μας επηρεάζει κατά πολύ τους μισθούς.

Όμως δεν είναι μόνο η προσφορά. Πιστεύω το πρόβλημα έγγειται αλλού. Ας ρίξουμε μια ματιά στον ορισμό της G700:

Είναι νέοι, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή καριέρα στην αγορά εργασίας. Και όμως αμείβονται μόνο με 700 ευρώ...

Λέξεις κλειδιά Νέοι, Καλές σπουδές, Ξένες γλώσσες Πολλά προσόντα, Μισθός 700 euros. Δυστυχώς θα συμφωνήσω μόνο σε δύο σημεία στο Νέοι, και 700 euros. ¨Οταν μιλάμε για καλές σπουδές τί εννοούμε; Εδώ παραθέτω δύο πιθανές εκδοχές, η πρώτη είναι σπουδές σε πολυτεχνική ή νομική ή ιατρική σχολή. Η δεύτερη είναι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο με υψηλό ranking. Ελληνικό πανεπιστήμιο με υψηλό ranking είναι ανέκδοτο, άρα αυτοί οι νέοι με τις καλές σπουδές πρέπει να είναι απόφοιτοι ξένου πανεπιστημίου διεθνώς αναγνωρισμένου. Εδώ επικαλούμαι πάλι την μικρή προσωπική μου εμπειρία και την κοινή λογική. Όσοι λοιπόν γνωστοί μου τελείωσαν πανεπιστήμια κύρους δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα εύρεσης εργασίας. Είναι απόλυτα λογικό μια επιχείρηση στην Ελλάδα να θέλει ένα απόφοιτο του Imperial για παράδειγμα, γιατί απλά εμπιστεύεται το όνομα του πανεπιστημίου.Απομένει η εξέταση της πρώτης εκδοχής απόφοιτοι νομικής, πολυτεχνικής και ιατρικής. Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για τη νομική και την ιατρική αλλά για τους της πολυτεχνικής κάτι έχει πάρει το αυτί μου μιας και τα τελευταία χρόνια σπουδάζω σε μηχανικός. Μία απλή ερώτηση για τις πολυτεχνικές: πόσο το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους φοιτητές να είναι προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας. Η άποψή μου είναι καθόλου, και μαζί της συμφωνεί το 20% των μηχανικών έπειτα από έρευνα του ΤΕΕ, επιπλέον το 35% θεωρεί πως δεν βοηθά και τόσο. Δηλαδή το 55% πιστεύει πως το πρόγραμμα σπουδών δεν προετοιμάζει επαρκώς τους μηχανικούς. Αρκετά μεγάλο ποσοστό, αλλά λογικό όσο master της προκοπής δεν υπάρχουν και η έννοια διασύνδεση εργασίας και σπουδών είναι απογορευμένη. Συνεπώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα των αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών δεν θεωρεί πως είναι προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας, τότε ο εργοδότης γιατί να αναλάβει το κόστος αυτής της προετοιμασίας, αλλά και στην περίπτωση που το αναλάβει γιατί να πληρώνει κάτι περισσότερο από 700 euros.

Όσον αφορά τις γλώσσες οι έλληνες αρέσκονται στο να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, την ορολογία της επιστήμης τους την μαθαίνουν όμως; Νομίζω πως μάλλον όχι, όταν όλα τα μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική γλώσσα σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Υπάρχει μάλιστα νόμος που απαγορεύει το εγχειρίδιο διδασκαλίας να είναι σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής. Εν κατακλείδι ενώ ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να έχει το Proficiency στα Αγγλικά, την ορολογία δύσκολα την κατέχει επαρκώς.


Τέλος το σημείο των πολλών προσόντων, δυστυχώς δεν το πολυκαταλαβαίνω. Τρομερό ψήσιμο καφέ; Αριστοτεχνικό σκούπισμα; Επαγγελματικό ξεσκόνισμα; Πτυχίο Ωδείου; Τίτλος πρωταθλητή ομίλου ταβλιού Νέας Άνω-Κάτω Παναγιάς; Όλα αυτά προσόντα είναι και πολλά μάλιστα, αλλά τι προσφέρουν στον εργοδότη;

Αποψή μου λοιπόν, πως η γενιά των 700 ευρώ δεν είναι νέοι με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα. Αν είχαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σίγουρα θα υπήρχε μία θέση για αυτούς και αν δεν υπήρχε θα την δημιουργούσαν μόνοι τους. Το πρόβλημα έγκειται στις καλές σπουδές, γιατί καλές σπουδές στην Ελλάδα δεν γίνονται και αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα γίνονται για πολύ καιρό.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re arxida vlaka,ti ahdies einai auta pou les?den exeis idea gia to ginetai eksw apto klouvi pou zeis kai mas kaneis kai kurigma gia tin neolaia???h neolaia edeikse olo to xeimwna ti einai kai oti den ypakouei se nomous tou kefalaiou.ki ama theloun kaluterh paideia as stamatisoun na trwne ta lefta kai na ta dwsoun sta panepistimia.ante oloi sas vlakes

Anarchist είπε...

I am writing in english because i suppose that you are not aware of Greek. If you were, you could understand what i am claiming or at least argue without just insulting me. Anyway thanks for commenting.

Ανώνυμος είπε...

pros ton karagiozi ton anonimo:
Ti akrivws edeixe re karagiozi i neolea ton xeimwna?
Mas pige olous 1 xrono pisw, mas exase 2 exetastikes kai pire kai ta @@ tis i anathewrisi perase.
Oi agwnes ginonte sta gipeda "re arxida vlaka"

Anarchist είπε...

Προς τον 2ο ανώνυμο.

Χαίρομαι που μέλη της ΔΑΠ διαβάζουν το blog μου.

Σε περίπτωση που ο 2ος ανώνυμος δεν είναι ΔΑΠ, χαίρομαι ιδιαίτερα.Χαίρομαι γιατί υπάρχουν άτομα που κατακρίνουν το ανόητο καθώς και το ατελέσφορο των "φοιτητικών" κινημάτων του χειμώνα, όχι γιατί τους το είπε ο υπέυθυνος τους αλλά γιατί το έχουν καταλάβει οι ίδιοι.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε την επιχειρηματολογία του πρώτου ανώνυμου: Βλάκα, αρχίδα. Για να μιλάει για κεφάλαιο και για λεφτά μάλλον διαβάζει Ριζοσπάστη.
Γεια σου σύντροφε αγωνιστή! Είστε συνυπεύθυνοι για τα χάλια της παιδείας. Οι απόψεις σας είναι οπισθοδρομικές. Το ότι πρέπει να δώσει λεφτά στην παιδεία συμφωνώ. Αλλά με τη σαπίλα που υπάρχει στα πανεπιστήμια αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές που δεν θέλετε, ότι φράγκο θα πηγαίνει στα πανεπιστήμια θα το τρώνε κάποιοι.Και θα βλέπεις όλο και περισσότερους πρυτάνεις με φεράρι.

Anarchist είπε...

Προς τον 3ο ανώνυμο

έγραψες:

Αλλά με τη σαπίλα που υπάρχει στα πανεπιστήμια αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές που δεν θέλετε, ότι φράγκο θα πηγαίνει στα πανεπιστήμια θα το τρώνε κάποιοι.Και θα βλέπεις όλο και περισσότερους πρυτάνεις με φεράρι.


Κ΄εγώ και εσύ είμαστε πολύ μικροί για να καταλάβουμε το υπέρτατο σχέδιο του ΚΚΕ.

Εγώ κάτι έχω δλδ ψιλοαντιληφθεί θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.

Όπως έγραψες θα βλέπεις όλο και περισσότερους πρυτάνεις με φεράρι

Αυτή είναι η πρώτη φάση του σχεδίου. Όλοι οι πρυτάνεις θα έχουν φεράρι.

Η δεύτερη είναι να έχουν όλοι οι καθηγητες.

Η τρίτη είναι να έχουν όλοι οι φοιτητές.

Η τελευταία είναι να έχουν όλοι οι πολίτες.

Έτσι πραγματικά όλη η κονωνία θα απολαμβάνει την τεράστια ανάπτυξη και ευημερία του υπεραναπτυγμένου κράτους.

Distorted είπε...

iΜπορεί να έχεις δίκιο σχετικά με το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι με 600 και 700 ευρώ, οπότε τι πρέπει να γίνει γι'αυτούς;Όπως και να το κάνουμε πολλοί από αυτούς είναι θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους...

Anarchist είπε...

distorted

λες είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι με 600 και 700 ευρώ, οπότε τι πρέπει να γίνει γι'αυτούς;

Εγώ θα έλεγα όχι τί πρέπει να γίνει με αυτούς, αλλά τί πρέπει να κάνουν ΑΥΤΟΙ.Αν εγώ ο ίδιος δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το συμφέρον μου δεν έχω καμία απαίτηση χάσουν χρόνο και χρήμα οι άλλοι να το σκεφτούν για μένα.

Δεν υποστηρίζω πως όσοι πληρώνονται με 600 και 700 euros είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, αλλά ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Ανώνυμος είπε...

eimai o defteros anonimos.
Eimai 6o etos kai xrwstaw 26 mathimata ek twn opoiwn ta 2 etisia ergastiria ta opoia den anaplirwnontai.
Persi xasame oli ti xronia epeidi lixan oi simvaseis twn katharistriwn kai pios idiwtis tha parei ti sitisi. Les kai otan mpikame sti sxoli ipograpsame kanena xarti oti tha sindiikisoume ti sxoli.
Kaname 3pli exetastiki apo ton septemvrio mexri ta xristougenna(tin opoia kai diakopsame gia allilegii ston livano gia 2 vdomades gia tin 17 noemvri alli 1 gia enan kathigiti pou ekopse pollous alli 1 gia to arthro 16 alles 2-3 etsi anagastikame kaname 3 exetastikes se 1 mina)
Fetos xasame tou fevrouariou teleiws. tou iouniou kai tou septemvriou tha ginoun mazi toon avgousto kai mathimata tha ginonte mexri mesa iouliou.
Afti tin katastasi tin sidiroun oloi tous giati tous volevei. To sistima iparxei gia na mpenoun "monimoi" kathigites tsirakia twn kommatwn stis sxoles exou kai i dap/pasp/pks/aran. Tis ipoloipes den tis sxoliazw kan "moda" tis epoxis tis thewrw kai opoios exei kati na pei na scanarei ta ensima tou na ta stisoume kai na mi leei malakies gia ergates kai kefalaio me xena lefta.
Tha peis ton maga kaneis kai ta les anonyma mesw diadiktiou, ekei ftasame na fovomaste min poume tipota pou den simfwnoun mazi tou 15 kwlopaida pou to paizoun kai moures mi fame kai xilo kai einai kai asylo pou na kriftoume meta....

(sinithws eimai pio cool kai den to skeftomai katholou alla otan petixenw tetoious tipous pou nomizoun mpikan se mia sxoli kai apektisan tin sofia tou marx kati me pianei, idika afto to sidrofe apo kati 17xrona mou anavei ta labakia ;P )

Anarchist είπε...

2ε ανώνυμε ήσουν χείμαρρος με το τελευταίο σου comment. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, προυπογράφω τα όσα λες.

sinithws eimai pio cool kai den to skeftomai katholou alla otan petixenw tetoious tipous pou nomizoun mpikan se mia sxoli kai apektisan tin sofia tou marx kati me pianei, idika afto to sidrofe apo kati 17xrona mou anavei ta labakia ;P )


Μία από τα ίδια!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ά ρε μαλάκες Έλληνες...
Ά ρε μαλάκες δεξιοί...

Ανώνυμε Νο2, εσένα δε σου φταίει το σύστημα... ούτε οι καταλήψεις... σου φταίει που είσαι ένας μαλάκας και μισός που στα 24 χρωστάς 26 μαθήματα...

Αλλά μη φοβάσαι το σύστημα, η ΔΑΠΑΡΑ και το μέσον σου, θα σε βολέψουν...

Και τα 600-700 ΔΕΝ σου αξίζουν ΠΟΛΛΑ σου είναι...

ΑΛΛΑ εγώ που σε 4 χρόνια βγάζω τη σχολή, ανεξαρτήτως καταλήψεων, νομοσχεδιών και ευρημάτων καταδινάστευσης του εργατικού βίου, γιατί να ξεκινήσω ρε άχρηστε από τα 600? E?

anarchist: αναρχοκαπιταλιστής? αλλά μάλλον ούτε η παρερμηνεία του αναρχοκαπιταλιστή δε σε καλύπτει...

Ανώνυμος είπε...

Right wing : "As this original reference became obsolete, the meaning of the term has changed as appropriate to the spectrum of ideas and stances being compared, and the point of view of the speaker. In recent times, the term almost always includes some forms of conservatism."
Sidiritikos einai aftos pou den dexete tin allagi, madepse pios einai aftos anamesa mas.
eimai 6o etos se mia (5eti)sxoli pou exei xasei 3 exetastikes kai exei kanei katalipsi opws to ipologizw peripou ta3/5 twn didaktikwn orwn twn teleftewn etwn.

"ΑΛΛΑ εγώ που σε 4 χρόνια βγάζω τη σχολή, ανεξαρτήτως καταλήψεων, νομοσχεδιών και ευρημάτων καταδινάστευσης του εργατικού βίου" Pion volepse i DAP i pasp kai i PKS telika nomizw einai fanero.

An kai den katalavainw pws mporei na epireazoun tin akadimaiki sou poreia ta"ευρημάτων καταδινάστευσης του εργατικού βίου". Emena pali me epirease to tsounami stin tailandi poli isws fteei kai afto, as kanw mia katalipsoula.

kai parepiptontws den tha vgazeis 600 evrw 850 tha vgazeis moikta san anidikeftos kai 900 kathara xwris ensima ws epoxiakos 8wro se ergostasio kai 50evrw kathara ti mera(xwria ta ensima plirwmena apo ton OGA) ws agrotoergatis.
Alla gia na ta xereis afta prepei na exeis doulepsei kai oxi na zalizeis ta xena @@ me oti sou leei o "kathodigitis" sou provato.

Oson afora ton anarchokapitalismo zwadi einai oros pou xaraktirizei tous fileleftherous(simeiwsi: vlepe morgan friedman),Kai oxi tous anarxikous.

trava twra stin ova sou na sizitiseis me tous sydrofous gia tin epanastasi tis bourzouazias kai ta koinwnika/dikaiwmata twn roz skathariwn tis madagaskaris kai ase ta sovara themata gia allous.

Anarchist είπε...

Σημείωση 1η

Θα παρακαλούσα όποιος αφήνει ανώνυμα ένα σχόλιο, να δίνει τουλάχιστον ένα κάποιο όνομα, ή ένα nick για να συνεννοούμαστε.

Ως προς τον ανώνυμο των 6:09 μμ

Ανώνυμε Νο2, εσένα δε σου φταίει το σύστημα... ούτε οι καταλήψεις... σου φταίει που είσαι ένας μαλάκας και μισός που στα 24 χρωστάς 26 μαθήματα...


Το τί λάθη έκανε είναι δικό του πρόβλημα όντως. Το ότι έχεις κάνεις λάθος επιλογές δε σημαίνει ότι έχεις και λάθος απόψεις σε όλα.

ΑΛΛΑ εγώ που σε 4 χρόνια βγάζω τη σχολή, ανεξαρτήτως καταλήψεων, νομοσχεδιών και ευρημάτων καταδινάστευσης του εργατικού βίου, γιατί να ξεκινήσω ρε άχρηστε από τα 600? E?


Πραγματικά θα ήθελα να σε γνωρίσω από κοντά, γιατί μπορείς να βγάλεις σε 4 χρόνια τη σχολή.
Αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω είναι ποιον τομέα επέλεξες, ποια μαθήματα επιλογής έχεις πάρει και τέλος τα θέμα της σπουδαστίκής και της διπλωματικής σου. Τέλος έχει τύχει να εργαστείς κάπου όπως σε τεχνική εταιρεία ή εργαστήριο της σχολής;

Προσωπικά τη σχολή θα την τελειώσω στα 5 χρόνια και με δυσκολία μάλιστα. Μπορεί να γίνουν 5 και μισό, μάλλον αυτό είναι το πιο πιθανό.

γιατί να ξεκινήσω ρε άχρηστε από τα 600? E?

Γιατί:

1)Η σχολή δεν σου προσφέρει τις γνώσεις που απαιτούνται για να δουλέψεις αμέσως με το που θα τελειώσεις. Οι σπουδές μας δεν είναι προσανατολισμένες στην αγορά εργασίες, σε αντίθεση με αυτές του ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ είναι λιγότερα θεωρητικά χαμηλότερου επιπέδου, αλλά μαθαίνουν πράγματα της πιάτσας.
2)Αφού λοιπόν δεν έχεις τις γνώσεις για να παράξεις αμέσως πρέπει από κά΄που να τις πάρεις. Αν τις πάρεις από την εργασία τότε θα σε πληρώνει ο εργοδότητς σου για να σε μαθαίνει και να σε χρησιμοποιήσει ολοκληρώτικά μόνο στο μέλλον.Συνεπώς μην περιμένεις μεγαλο μισθό και τα 600 ΄χαρη είναι.

anarchist: αναρχοκαπιταλιστής? αλλά μάλλον ούτε η παρερμηνεία του αναρχοκαπιταλιστή δε σε καλύπτει...

Βασικά τπτ δεν με καλύπτει, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.

Ως προς τον ανώνυμο των 8:33 μμ

Oson afora ton anarchokapitalismo zwadi einai oros pou xaraktirizei tous fileleftherous(simeiwsi: vlepe morgan friedman),Kai oxi tous anarxikous.



Θέλω να σημειώσω ότι γίνεται μεγάλος ντόρος για το nick μου, νιώθω πολύ περήφανος που ένα τόσο δα μικρό blog μπορεί να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο για τον προσδιορισμό των όρων αναρχικού, αναρχοκαπιταλιστή, και βάλε.

Λοιπόν είχα γράψει ένα post "I wonder" (σκέτη μαλακία) για τον προσδιορισμό του αναρχικού.Είναι στα αμπλεοφιλοσοφικά. Ρίξτε του μια ματιά όχι τόσο για αυτά που γράφω όσο για τα comments που έγιναν σε αυτό. Παραθέτω αυτούσιο
το comment του Roark, του Φώτη Περλικού ( πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας):

Αν το σκεφτείς στο βάθος-βάθος, η βασική διαφορά του αναρχικού από τον αναρχοκαπιταλιστή/libertarian, είναι ότι ο δεύτερος θεωρεί την ατομική ιδιοκτησία θεμελιακό και αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα (που προκύπτει από την αρχή της αυτοδιάθεσης του ανθρώπου, της ιδιοκτησίας του εαυτού του και των κόπων της εργασίας του). Αν δεχτείς την ατομική ιδιοκτησία, όλα τα άλλα έρχονται συνεπακόλουθα.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σχόλιο της Mirandolina που με κράζει κανονικά γιατί προσπαθώ να συνδέσω το φιλελευθερισμό με την αναρχία.

Το nick μου αρχικά ήταν ένα δηκτικό σχόλιο για τους δήθεν αναρχικούς τπτ περισσότερο τπτ λιγότερο, ευφυολόγημα της στιγμής που έφτιαχνα το profile μου.Άλλωστε συνδέεται άρρηκτα με την φωτογραφία που έχω επιλέξει. Δεν είναι πολύ γλυκούλης ο
Χριστόδουλος;;;;;;

Ο λόγος που κράτησα το nick όμως ήταν ο εξής: ήθελα να εξετάσω κατά πόσο προκατειλημμένοι είναι οι άλλοι απέναντι μου όταν αυτοπροσδιορίζομαι ως αναρχικός.
Εκφέρουν άποψη για αυτά που γράφω ή απλά κοιτάνε το nick και ανάλογα με τι πιστεύουν οι ίδιοι σωστό απαντούν στα κείμενά μου.

Ανώνυμος είπε...

RE ZWA ORTHIA RE VLAKES ME PERIKEFALAIA RE SKATIARIDES POU SAS TAIZEI O MPAMPAS KAI H MAMA.TRAVATE RE MOUNIA NA DEITE TI SHMAINEI DOULEIA,MEROKAMATO,AGVNAS GIA TIN ZWH.MALAKES TA MATHATE OLA.NOMIZETAI OTI PIASATE TO PAPA APTA ARXIDIA.ZWARES VGEITE EKSW STH ZWH NA DEITE THN SKYLISIA SYMPERIFORA TWN AFENTIKWN POU MAS EXOUN KAI SAS EXOUN SAN DOULOUS.GIDIA PROVATIA OLOI SAS.AINTE NA POUME.POU THA MOU PEI KAI TO ALLO TO KSEKOLIASMENO OTI DIAVAZW RIZOSPASTH.FTOUUUUU NA POUME RE.TON KWLO MOU SKOUPIZW ME AUTH THN KWLOFYLADA.KOUFALES GOUSTARATE POU KAHKE H GAMWTRAPEZA???ETSI NA KAEI RE KATHE EYRW TO KEFALAIOU SAS ZWARES.

Ανώνυμος είπε...

to parapanw einai diko mou PRWTOS ANONYMOS.TO DIEUKRINIZW GIA OPOIO ZWO EXEI APOXAVNWTHEI TOSO POU DEN TO KATALAVE.

Ανώνυμος είπε...

Ta exeis xamena re file? Ti pineis kai den mas dineis? Den ekanes oute mia apli anagnwsi ti sou eipa pio panw ti asxeta einai afta pou petas? Etsi teleiwnete tis sxoles sas ta kommatoskyla? Petate mia asinartisia psifizete gia pritani kai pernete 5ri ?

[Xwria pou akoma kai oles tis trapezes mazi na kapseis einai asfalismenes me asfalistra statherou kefalaiou kai den tous noiazei, i megaliteri fthora pou kaneis otan kais mia trapeza einai oi "paraplevres apoleies" vlepe aftokinita trigirw (ta opoia episis einai asfalismena gia ebristikes energeies dwrean apo tis asfalistikes, toso klasmenous sas exoun)]
Kai den exei kamoia simasia poios eise simasia exei ti les kai se afto den ta pas katholou kala, ase ton kathodigiti sou na milaei gia sena esi bahale mono gia tsiraki eise. (ougk fasistes)

Bomber Man είπε...

Na dhmiourghsw to profile tou 1ou anwnymou (pou skoupizetai me rizospasth)? Patrinos "anarxikos" pou tha parei ptyxio sta 8 xronia epeidh exei voleutei sto spiti tou, tin vgazei kai me kamia part time douleia isws (deliveras?). Den peirazei na teleiwsei kai sta 15 xronia afoy den einai varos. Pisteuei oti ta afentika ths pizza hut ton ekmetalleuontai kai giauto kaiei trapezes gia na eleutherwsei thn orgh tou. Paratherizei stin Olgas.

Bomber Man είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

H genia G700 einai mia pragmatikotita pou 8a diapistosete se liga xronia otan 8a megalosete

mexri tote file moy Anarchist einai san sizitas gia to gamisei xwris na exeis gamisei

sigoura stin ellada den exoume spoudes pou na se proetimazoun gia tin paragogikh diadikasia alla den einai kai gia petama (para thn anti8eth prospa8eia olwn twn komatikwn parata3ewn)

apo tin allh an a mpampas sou se estile sto harvard sigoura den 8a diskoleuteis na breis doulei (8a pareis to ergostasio tou mpampa sou)

na eiste sigouroi oti analogh G700 genia yparxei kai sto
e3wteriko



To xeirotero einai oti h G700
DEN 8A EPANASTATISEI POTE

8a perneis osa akribos xriazete gia na min epanastatisei kai
8a paleyei mazeuontas efodia kai prosonta kai douleuontas yperories
gia na gineis telika h genia G750

Anarchist είπε...

@ evangelos

mexri tote file moy Anarchist einai san sizitas gia to gamisei xwris na exeis gamisei

Τρία χρόνια δουλεύω part-time σε εργαστήριο του πανεπιστημίου, οπότε για το γαμήσι συζητώ γιατί έχω μια κάποια μικρή εμπειρία.

apo tin allh an a mpampas sou se estile sto harvard sigoura den 8a diskoleuteis na breis doulei (8a pareis to ergostasio tou mpampa sou)


Συμφωνώ ότι οι περισσότεροι που πάνε στο Harvard και το MIT θα πάρουν το εργοστάσιο του μπαμπά τους. ΑΛΛΑ υπάρχουν και οι υποτροφίες και μάλιστα τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου επιζητούν φοιτητές που δεν είναι τα παιδιά του μπαμπά τους.Άρα από στο Harvard μπορείς να πας και εσύ και εγώ αρκεί να έχεις τα κατάλληλα εφόδια. Αρκετοί γνωστοί μου τέλειωσαν καλά πανεπιστήμια (στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών τους κυρίως) χωρίς να τους περιμένει το εργοστάσιο από πίσω. Αυτά από την μικρή μου εμπειρία και πάλι που ελπίζω να γίνει μεγαλύτερη όταν μεγαλώσω

Ανώνυμος είπε...

Παίδες καλά όλα αυτά αλλά όπως είπαν και κάποιοι παραπάνω, ούτε τα πανεπιστήμια (ούτε και τα ΤΕΙ), προετοιμάζουν τους νέους για να βγούν στην αγορά εργασίας. Θεωρητικούρες και τίποτε άλλο. Εργάζομαι στον χώρο της πληροφορικής και είχα περάσει κι εγώ σε ΤΕΙ το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψα. Από τότε ακολούθησα το δρόμο της εμπειρίας και ρίχνοντας πολύ διάβασμα και πολλές ώρες υπερωρία έφτασα να παίρνω έναν αξιοσέβαστο μισθό. Βλέπω γνωστούς/γνωστές που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια/ΤΕΙ του χώρου (πάντα για πληροφορική μιλάω έτσι; ) και δεν έχουν ιδέα, ούτε από νέες τεχνολογίες ούτε από μεθοδολογία ανάπτυξης. Στην καλύτερη περίπτωση ξέρουν πρακτικές που ίσχυαν 10 χρόνια πρίν. Όχι ότι δεν υπάρχουν παιδιά που είναι πραγματικά καλά, αλλά αυτά έχουν το προσωπικό μεράκι να μάθουν και ξέρουν όσα ξέρουν από δική τους ενασχόληση και όχι απ'τους καθηγητές τους. Έτυχε να διδάξω προγραμματισμό σε κάποια φροντηστήρια, έτσι για το κέφι μου και οι μαθητές μου (φοιτητές ΑΕΙ συνήθως) με κοιτάζανε καλά καλά. Με κοιτάζανε γιατί με απλά και πρακτικά παραδείγματα τους εξηγούσα την C++ που πάλευαν 2 και 3 εξάμηνα να περάσουν και δεν τα κατάφερναν. Και μετά πήγαιναν και την περνούσαν. Τι παίζεται στα πανεπιστήμια; Πείτε μου εσείς, γιατί εγώ ώς -απ'έξω- δεν μπορώ να ξέρω.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο που πιστεύω (διευκρινίζω: χωρίς να έχω ίδια εμπειρία) είναι ότι ενώ κλαιγόμαστε για την εργοδοσία στην Ελλάδα, κανείς δεν δοκιμάζει στο εξωτερικό. ΟΚ, από την εργοδοσία στην Ελλάδα έχω πολλές εμπειρίες που άμα κάτσω και τις αναφέρω θα με βρίζετε μόνο και μόνο γιατί θα πρέπει να διαβάζετε σεντόνια ολόκληρα :) Το γεγονός είναι ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν δίνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν ακόμη και σε ένα πεπειραμένο στέλεχος. Γιατί; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω, αλλά υποθέτω ότι φταίμε κι εμείς λίγο. Έτσι τους μάθαμε. Έχω ένα-δυό γνωστούς με μάστερ από Αγγλία οι οποίοι επέστρεψαν στη μαμά πατρίδα για να πάρουν 800-900€ το μηνα τη στιγμή που τους κάναν έξω καλύτερες προσφορές. Γιατί κύριοι; Αφού δεν μας αρέσει εδώ, γιατί προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας; Πάω λοιπόν εγώ μετά σε interview χωρίς πτυχίο μέν, αλλά με δεκαετή και πλέον σοβαρή εμπειρία στο χώρο και μου λέει ο Φ, Χ, Ψ εργοδότης: "εδώ έχω υπάλληλο με μάστερ από Αγγλία και δεν παίρνει τα χρήματα που θέλεις εσύ". Τι να του απαντήσεις αυτού του ανθρώπου τώρα; Μα το μάστερ ή το PhD κάνουν την εμπειρία ρε παιδιά; Κάποτε ήταν και τίτλος σοβαρός, τώρα ο καθένας έχει απο 2-3 μάστερς και δουλεύει ταξί. Πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Και πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι επιστήμονες σε αυτή τη χώρα. Έχετε δεί έναν υδραυλικό σήμερα; Μπορεί να είναι κάτω από 25 και να κυκλοφορεί με καμπριολέ. Μην τον κακολογείσετε αν τον δείτε, όλη μέρα είναι βουτηγμένος στο σκατό. Σίγουρα δε θα γούσταριζε το διάβασμα, αλλά κι εμείς που το γουστάραμε τι καταφέραμε;

Εν κατακλείδι:
1. Τα πανεπιστήμια το μόνο που κοιτάνε είναι να σου κάνουν τη ζωή πατίνι για να πάρεις το χαρτί, το οποίο δε μετράει μία για τον μελλοντικό σου εργοδότη

2. Εάν διαλέγετε τον κόσμο της επιστήμης, κάντε την έξω. Εδώ αν δεν έχετε γνωστό σε εταιρία ή αν δεν είστε φούλ κομματικοποιημένοι μην περιμένετε να πάρετε σοβαρά χρήματα σύντομα. Κάποτε θα τα πάρετε, σίγουρα, αλλά θα έχετε ασπρίσει μέχρι τότε

3. Ψάξτε για την πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα. Γιατί να γίνουμε όλοι υπάλληλοι;

Ανώνυμος είπε...

Vre axriste Anarchist, Ante perna kana mathima aiwnie foititi!