Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006

ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΘΙΑΣΟΣ

Η εφαρμογή του μέτρου της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 65000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον μονοψήφιο ίσως και το μηδενικό αριθμό εισαχθέντων σε τμήματα ΤΕΙ κυρίως με πρώτο το ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την πόλη της Άρτας.

Το πρωτοφανές μέτρο εκτός από τον βέβαιο οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας που έχει ως μεσοπρόθεσμη συνέπεια έχει οδηγήσει και τους αποτυχόντες μαθητές στην αυτοκτονία ή ακόμα χειρότερα στην εκκλησία όπου προσέυχονται μπας γίνει κανα θαύμα και μπουν κάπου ή τουλάχιστον του χρόνου να περάσουν σε ένα ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας.

Η κατάφωρη επιβληθείσα αδικία από την κυβέρνηση καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα του κάθε ανθρώπου και δη του κάθε νεοέλληνα 18άρη.Μα πα΄νω απ’όλα παραβιάζει την ίδια την φυσική πορεία της ζωής του σύγχρονου έλληνα πολίτη η οποία έχει ώς εξής: μέχρι τα 18 κωλοβαράμε στο σπίτι του μπαμπά, έπειτα παιρνάμε όπου κάτσει αρκεί να κάτσει σε άλλη πόλη ώστε να φύγουμε από την στενή επίβλεψη των γονιών μας και για τέσσερα το λιγότερο χρόνια πίνουμε καφέδες, στη συνέχεια με ένα γερό πτυχίο κοινωνιολογίας, διεκδικούμε μια θέση στο δημόσιο σε συνδυασμό πάντα με το κατάλληλο πατρικό βύσμα. Με ποιο λοιπόν δικαίωμα έρχεται η κύβενηση αυτή και με μια εγκύκλιο εν μία νυκτί ανατρέπει τα πατροπαράδοτα του ελληνικού έθνους;

Το πρόβλημα όμως δυστυχώς παραμένει τι θα γίνουν τα ΤΕΙ που δεν έχουν αρκετούς ή καθόλου πρωτοετείς φοιτητές; Θα μαραζώσει η ελληνική επαρχία; Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω οπότε δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου η κατάσταση να βελτιωθεί. Το κράτος όμως ενδιαφέρεται αληθινά και έπειτα από πολύ κόπο β΄ρεθηκε αποτέλεσμα. Η λύση που προτείνεται είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τολμηρή. Εφαρμόζει νέες παιδαγωγικές μεθόδους αλλά και ευέλικτες μεθόδους παραγωγής που υπερπηδούν εμπόδια του χώρου και του χρόνου.

Το σχέδιο απλό και μεγαλοφυές έχει ως εξής.Τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια δεν θα έχουν μια μόνιμη έδρα όπου εκεί θα είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των τμημάτων αν όχι όλος.Ούτε θα επιδιωχθεί να διασπαρθούν τα τμήματα σε όλη την περιφέρεια σε κάθε χωριό και κωμόπολη.Τα νέα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι περιοδεύοντα. Για παράδειγμα για ένα μήνα το ΤΕΙ Ηπείρου θα έχει για έδρα την Άρτα για άλλο ένα τα Ιωάννινα κοκ.Το αποτέλεσμα θα έιναι οι φοιτητές να μην δίνουν τα χρήματα τους μόνο σε μια πόλη αλλά σε ολόκληρες τις περιφέρειες και τους νομούς. Είναι μια πραγματικά ασύληπτη ιδέα που δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο.

Αληθεύει το ότι ο πρύτανης του MIT και του Imperial ήρρθαν σε επαφή με την Μαρίεττα Γιαννάκου και την παρακάλεσαν μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος να τους δώσει λίγο από την τεχνογνωσία μας. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων εγγυήθηκε πως αξιόλογα και σεβαστά μέλη ΔΕΠ της Ελληνικής τριτοβάθμιας παιδείας θα μοιραστούν απλόχερα τις γνώσεις που θα αποκομίσουν με τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους τους. Της επιτροπής προσφοράς τεχνογνωσίας θα ηγηθεί ο έγκριτος καθηγητής Εφαρμοσμένης Ξυσταρχιδικής και Φραπεδομηχανικής κύριος Ιωνάθαν Παπάρας.

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ωραια η ιδεα,αλλα σε γενικες γραμμες...ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

Με σκοπτικό χαρακτήρα περιγράφεις μία πολύ συνηθισμένη εικόνα της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Σαν ιδέα κι εγώ συμφωνώ με την κίνηση αυτή του Υπουργείου, γιατί δεν νοείται, κατ'εμέ πάντα, να θέλεις πανεπιστημιακή (ΑΕΙ & ΤΕΙ)εκπαίδευση μην μπορώντας ούτε την βάση να πιάσεις.
Απλά από την ιδεά στην υλοποίηση είναι ένας δρόμος πολύ δύσβατος..

Jason είπε...

Μα δεν είναι λύσεις αυτά.
Η λύση θα ήταν δραστική μείωση των θέσεων, ανάλογα με τη ζήτησε σε κάθε πεδίο, ώστε να απορροφώνται οι πτυχιούχοι από την αγορά και να μην έχουμε φαινόεμνα "παιδί του 19 και μοιράζει πίτσες" κλπ..
Τώρα ποιος ορίζει ότι αυτός που βγάζει 10.001 μόρια είναι άξιος να πάρει ένα πτυχίο και αυτός που βγάζει 9.999 δεν είναι... δεν καταλαβαίνω.
Όσο για τα ΤΕΙ στην επαρχία, βασικός άξονας της εκπαιδευτικής πολιτικής ήταν η συμβολή στην αποκέντρωση και στην ενίσχυση της περιφέρειας, εδώ και πολύ καιρό.
Τώρα το ξεχνάμε αυτό και ισοπεδώνουμε ένα ολόκληρο σύστημα.
Για να χτίσουμε ένα άλλο που δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο είναι.

Μακάρι να βγει σε καλό.
Θα φανεί στην πράξη.
Οι πρωτοβουλίες είναι καλές, αλλά οι σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού δε βοηθάνε και πολύ...